Wol van de Rotterdamse schapen. Wat kunnen we ermee? Ontwerper Christien Meindertsma onderzocht in opdracht van de gemeente de kwaliteit en maakte er prachtige dingen van voor nu en in de toekomst. Nieuwsgierig? Kom tussen 23 januari en 19 februari naar de tentoonstelling ‘De Zachte Stad’ in Werkplaats Duurzaam.
Ruim 2.500 Rotterdamse schapen houden al jaren het gras in en rond de stad kort. Maar dat niet alleen. De aaibare grazers zijn ook goed voor 5.000 kilo wol per jaar. Tot voor kort was die wol bijna niets waard omdat men dacht dat de kwaliteit slecht was.
Toen trok de schaapherder aan de bel. Hij vroeg aan de gemeente om een mooie bestemming voor de wol te vinden. Het gaat namelijk slecht met het klimaat en het milieu. Daarom is het belangrijk om zuinig om te gaan met voedsel, spullen en materiaal. Dus ook met wol.
Schatkist vol mogelijkheden
De gemeente schakelde vervolgens ontwerper Christien Meindertsma in om de kwaliteit van de Rotterdamse schapenwol te onderzoeken. ‘Alle kennis die ik heb opgedaan over het ontwerpen en produceren met lokale wol, kon ik in het onderzoek kwijt’, vertelt ze. De kwaliteit van de wol overtrof tot haar verrassing alle verwachtingen. In plaats van een waardeloze berg afval bleek het een schatkist vol mogelijkheden. Om dat te bewijzen, maakte Christien allerlei producten. Van een klassiek maatpak tot een winterse muts. Van een wiegdekentje tot meubelstof. En zelfs materiaal voor in piano’s. U kunt de ontwerpen bewonderen in de tentoonstelling ‘De Zachte Stad’.
Werkplaats Duurzaam is te vinden aan de Gaffelstraat 1-3 in Rotterdam. De toegang tot deze expositie is gratis.